Active recall-metoda učenja o kojoj bruji cijeli internet

Ne znate koju metodu učenja koristiti? U tom slučaju Active recall idealna je za vas! Evo i zašto.

Gotovo svakodnevno dovodimo u pitanje način našeg učenja, je li usitinu učinkovit da bismo dugotrajno usvojili činjenice koje pokušavamo zapamtiti i naučiti. Svi smo u nekoj fazi akademskog života istraživali metode učenja koje bi nam mogle biti od koristi, a jesmo li ih uspjeli primijeniti potpuno je druga priča. Vjerojatno ste naišli na “active recall“, metodu učenja o kojoj pričaju mnogi Youtuberi. No, što je to zapravo i kako je možemo primijeniti u svakodnevnici? U čemu ova metoda učenja nadmašuje markiranje teksta, ponovno čitanje iste lekcije po 5. put i skriptarenje knjige?

Active recall podrazumijeva “izvlačenje” informacija iz našeg pamćenja čime se svaki naredni put sve više ojačava sposobnost primjene istih, a što je još važnije, veze u mozgu ostaju očuvane i bivaju sve čvršće.

Postoje istraživanja koja su dokazala da je active recall metoda učinkovitija od ostalih uključenih u ispitivanje, no ne bih vam ovdje iznosila detalje istraživanja, već način na koji ćete uspjeti primijeniti tu metodu u vašoj naobrazbi. Više o istraživanjima možete pročitati u ovom znanstvenom članku.

Active recall  može se primijeniti na više načina, a svaki od tih načina ne uključuje ni otvorenu knjigu, ni čitanje vaših bilješki. Svima nam je najlakše ponavljati pasivnim čitanjem ili ponavljanjem na glas s otvorenom knjigom ispred sebe, ali to ne donosi željene rezultate.

1. Ne gubite vrijeme na pisanje bilješki, već si postavljajte pitanja.

Iako je dokazano da pisanje bilješki ne doprinosi pamćenju, ipak gubimo vrijeme na to misleći da će možda baš ovaj put upaliti. Ne usuđujemo se odustati od toga jer se pasivnim čitanjem ne osjećamo produktivno. Stoga, što nam može pružiti osjećaj produktivnosti, a da efikasno učimo? Rješenje je pisanje pitanja na koja ćemo se vratiti kad na red dođe ponavljanje. Tada aktivno koristimo energiju kako bismo što više informacija izvukli iz naših glava. Često nam nije do toga jer imamo jedva energije za naše „uobičajeno“ učenje, no ono zaista donosi rezultate. Svaki put kad se pokušavamo prisjetiti određene informacije, kognitivno se „naprežemo” i tako ojačavamo veze između informacija u mozgu.

Kako ja koristim ovu metodu?

Učeći biokemiju sam ponovno upala u začarani krug pisanja bilješki, no pogodite što? Ponovno ih na kraju većinom nisam ni stigla pogledati zbog manjka vremena. Također, tih se mnogobrojnih kemijskih reakcija nisam ni sjećala upravo zato jer sam ih prepisivala iz knjige, nisam aktivno sudjelovala  u procesu učenja ponavljajući naučene pojmove. Stoga sam morala nešto poduzeti po tom pitanju. Pokušala sam s pisanjem pitanja umjesto suhoparnih natuknica i dugih rečenica. Ne mogu vam opisati koliko je bilo korisno. Svaki put kad bih pokušala odgovoriti na pitanje, aktivno sam se pokušala prisjetiti objašnjenja za dani pojam, u ovom slučaju metabolički put. Npr. umjesto da sam pisala objašnjenje svih reakcija glikolize, jednostavno sam si postavila pitanje „Što je to glikoliza? Od koliko se reakcija sastoji te koje tri reakcije jesu ireverzibilne?“ Ne dajte se obeshrabriti ako u tom trenutku ne znate odgovor, jednostavno ga potražite u knjizi. To je mnogo bolje od pisanja bilješki, to je zagarantirano. Na kraju su rezultati bili vidljivi, upravo zbog ovog načina učenja/ponavljanja koji mi je pomogao da lakše zapamtim niz kemijskih reakcija u biokemiji.

2. Imajte zatvorenu knjigu dok ponavljate

Znam, pomislit će te da se nećete uspjeti sjetiti ničega kad ponavljate sa zatvorenom knjigom, odnosno bez nje, no na taj način aktivno razmišljate i pokušavate izvući što više činjenica koje ste prethodno učili. Ovaj način korištenja active recall metode je zanimljiv jer ispisujete na papir sve čega se možete sjetiti umjesto da prepisujete tekst iz knjige dok pravite bilješke. Odnosno, možete ispisati ključne pojmove dok prolazite kroz poglavlje te kasnije pokušajte što bolje objasniti određeni pojam. Potom možete provjeriti pomoću knjige što vam je promaklo te više raditi na tome.

3. Flash cards

Sigurno ste već upoznati s ovom tehnikom, meni je osobno vrlo korisna za učenje značenja pojmova. No, za one koji joj prije nisu dali priliku, možda će vam se sada više svidjeti. Radi se o tome da na jednu stranu papira napišete pojam, a na drugi definiciju. Kako biste izbjegli  neprestano gubljenje flash kartica, najlakši način njihova korištenja je preko Anki aplikacije. Anki koristi algoritam active recall-a i spaced repetiton-a kako bi vjerojatnost da ćete dugoročno naučiti određenu informaciju bila zagarantirana. Korištenje aplikacijom je vrlo jednostavno, a više o tome možete naučiti u našem Kompletnom vodiču za korištenje Anki flash kartica.

Zaključak

Ovih nekoliko načina primjene active recall metode smatram najlakšima za primjenu, stoga sam ih iznijela u nadi da će vam biti od koristi u budućem učenju.

Iako se često osjećamo izgubljeni u moru informacija koje moramo naučiti na neki način, uvijek postoji niz metoda pomoću kojih ćemo to i uspjeti. Nekad jednostavno pokušajte s nečim novim, kao active recall-om ako niste već do sada 🙂

Za više korisnih tema o studiranju posjetite Instagram profil @a.medstudents.blog

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)