5 zlatnih pravila usmenog ispita

Koga hvata panika kad čuje izjavu „završni ispit je usmeni“? To je bio strah i trepet. Pogotovo na  anatomiji, nema toga „Ići ću na prepoznavanje“ ili „Ma neće me to pitati“. I onda dođeš na usmeni i eto ga, upravo to pitanje. Sad ide ona rečenica „S vremenom će biti bolje“. U ovom slučaju se moram složiti s tim.

Osobno sam imala velikih problema s tremom na usmenim ispitima i baš zbog toga sam i padala kolokvije iz anatomije koji su kod nas u Rijeci usmeni, kao i sam završni ispit. Svatko tko kaže da ako si odlično naučio, da se nemaš čega bojati i da je to izgovor za neuspjeh, laže. Nisu iskusili kako je to kad se ne možeš sjetiti što je lijevo a što desno od straha. No, da vas razveselim – kako je vrijeme odmicalo tako sam i ja shvatila neke stvari koje su mi pomogle da izađem na kraj s ovim problemom. Čak i ako nemate ovakvih problema, ovih 5 zlatnih pravila će vam svakako pomoći da uspješno odradite taj usmeni i da oni više ne budu toliki bauk.

1. Nemoj doći kao strašilo

Prvi dojam je bitan. Naspavajte se i nemojte doći u trenirci. Ne ide vam u korist ako izgledate kao da niste spavali 10 dana i upitno je jeste li se okupali. Od početka profesor/ica stvara nesvjesnu predodžbu i pretpostavke o vama. Bit ćete im simpatičniji ako se nasmiješite prilikom pozdrava i ozbiljnije ćete izgledati ako se potrudite oko izgleda za taj usmeni. Ne trebate se obući kao da idete van, na primjer traperice i košulja ili neki pulover uvijek dobro izgledaju. Pozitivan stav uvijek dobro dođe.

2. Nemoj kasniti

Nitko ne voli kad se kasni na važne stvari. Dođite uvijek 10-15 minuta ranije. Na taj način imat ćete vremena smiriti se od hodanja uz brdo i možda ponoviti nešto što vam stvara problem. U tom trenutku već dajete do znanja da ste odgovorni ako ste došli na vrijeme. Uz to, na taj način iskazujete poštovanje prema ispitivaču i predmetu.

3. Ne spominji stvari koje znaš polovično

Da mi je ovo netko rekao na početku bila bih presretna. Obično kad krene usmeni ide pitanje, odgovor, podpitanje pa opet odgovor i tako u krug. Razgovor teče. Kad odgovarate na pitanje nemojte spominjati stvari koje znate polovično, ako ne morate. Jer kao neko prokletstvo, uvijek se nadovežu na točno tu stvar i onda nastane šutnja. Onda imate tri mogućnosti:

  • kažu „u redu“ i spuste ocjenu
  • tu usmeni završava padom
  • kod onih „jackpot“ profesora samo prođete kroz to pitanje tako da oni sami odgovore na njega
4. Pričaj glasno i jasno

Nema ništa gore nego mrmljanje. Jasno i glasno, budite uvjereni u stvari koje pričate. Ponekad vas oni zapravo ni ne slušaju, dovoljno im je da čuju svaku treću riječ i kako ste sigurni u svoje izjave. Čak i ako niste sigurni u neke stvari, a ne možete ih izbjeći, samo to recite s uvjerenjem. Zastajkivanje, tišina ili ispravljanje ne daje dobar dojam. Oni to vide kao da ste nesigurni u sebe i smatraju da niste dobro utvrdili gradivo. Zato, samo odlučno.

5. Pokušaj usmjeriti ispit na stvari koje znaš

Svi znamo za ono pitanje koje nam baš ne leži. Kao znamo ga polovično, ali ne baš kako treba. E onda ide odvraćanje pažnje od toga. Kad krenete odgovarati na to pitanje pokušajte naglasiti stvari koje znate ili ih reći zadnje. Obično se onda uhvate toga. Npr.: „Kolegice recite mi koje vrste leukocita imamo.“ Onda vi krenete nabrojiti vrste i za kraj ostavite one koje znate najbolje i samo nastavite pričati o njima. Tako imate kontrolu i možete usmjeriti daljnji tijek usmenog ispita. A ako znaš kod kojeg si ispitivača, pogledaj pitanja od prošlih godina i ako se bavi nečim posebnim vezanim za gradivo. Velika je mogućnost da će se držati tog područja ili da ima pitanja koja „voli“.

Još pokoji savjet

Svaki ispitivač je drugačiji i naravno da ima onih koji žele čuti točno ono što su rekli na predavanju i kod kojih se ne možete izvući. Tada se barem možete potruditi da ostavite dobar prvi dojam, možda baš zbog toga dobijete lakša pitanja. U svakom slučaju, naučite najbolje što možete i uđite u prostoriju s mišlju da ste dali sve od sebe. U tom trenutku više ne možete ništa drugo napraviti i nikakva nervoza neće pomoći već će samo odmoći. Uvjerite sebe da nije ništa strašno, pa čak i ako padnete uvijek ima još rokova i nije kraj svijeta.

I na kraju, ne dajte da vas drugi kolege zaraze svojom panikom. Znalo se pokazati da su potpuno u krivu.

Iva Hroh

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)