Društveni život studenta medicine – postoji li?

Znamo da ovaj fakultet iziskuje određena žrtvovanja, ali se mora povući granica kada vidimo da ta žrtvovanja prelaze u toksično ponašanje.

Sjećam se kad bi nas profesori na predavanju pitali gdje izlazimo za vikend. Tada bi uvijek nastao muk. Za vikend se uči – ne izlazi se. Svačiji planovi za novu godinu su se svodili na sjedenje u stanu i učenje. Moje prijateljice i ja smo šokirale kolege kada smo novu godinu dočekale na planini. Svaki put kada bih izašla sa prijateljima, nismo se mogli ‘otresti’ tog nekog osjećaja krivnje jer nismo u kući i ne učimo.

U nastavku vam donosim par savjeta i lekcija koje sam naučila na teži način, glede važnosti društvenog života na fakultetu.

Duža pauza između predavanja ti je prijatelj – iskoristi je!

Naravno da se naši životi malo zakompliciraju onog trenutka kad odlučimo upisati medicinu (kreću pripreme za prijemni), ali jedan od načina za održavanje društvenog života jest da inkorporiraš u njega ljude slične sebi. Nakon što si daš malo vremena za upoznavanje kolege sa godine,  pozovi ga na kavu i prihvati tuđi poziv. Nekad ćeš imati duge pauze između predavanja ili vježbi, što možeš iskoristiti tako što ćeš bar polovicu te pauze provesti na kavi i pri tome se opustiti, a drugu polovicu provesti u ponavljanju gradiva. Obećavam ti da ćeš tada biti produktivniji/a!

Grupno učenje – spoj produktivnosti i zabave!

Osjećaš se nemotivirano i ne da ti se ponavljati? Pozovi kolege i pitaj jesu li  za grupno učenje i ponavljanje. Ispiši ispitna pitanja na papiriće i izvlačite ih, eventualno testirajte jedni druge preko testova iz prošlih generacija. Sada je tu i EduHub koji olakšava i ubrzava proces ponavljanja ispitnih pitanja. Prvo, vidjet ćeš gdje su ti rupe u znanju. Drugo, kolega ti može objasniti neki koncept koji nisi savladao jednostavnim jezikom i tako ti uštedjeti vrijeme koje bi proveo pretražujući po netu ili nanovo čitajući tekst u udžbeniku. Treće, tu su pauze na kojima zajedno možete proguglati neko gradivo i doći do novog zaključka.

Vikend nije rezerviran samo za učenje!

Naravno, učiti se mora čak i vikendom, ali imaj na umu da ti je potrebno druženje pored onoga u krugu fakulteta. Ne zaboravi na svoje prijatelje koji ne studiraju sa tobom, a vikend je idealan za druženje sa njima. Ukoliko se osjećaš umorno, pozovi ih na druženje uz klopu i film u svojoj kući/sobi ili se dogovorite da idete u pravi izlazak.

Što za blagdane?

Tijekom blagdana sam ostavljala uvijek jedan cijeli dan za obitelj i prijatelje. I da, ukoliko se ekipa okuplja za doček nove godine i zovu tebe, PRIDRUŽI IM SE! Ukoliko ideš unaprijed sa gradivom, možeš im se pridružiti na više dana. KNJIGE NE NOSI! Ja sam ovdje pogriješila i ponijela knjige koje su mi samo stvarale pritisak, a nisam ih imala kad ni otvoriti. Vjeruj mi da nećeš biti ništa produktivniji ako budeš tu noć sjedio u svojoj sobi pokušavajući učiti. Mnoge kolege su mi rekle da su pogriješile što su odbili pozive za slavlje kako bi mogli učiti, a učenje im se svelo na tugaljivo scrollanje po Instagramu i Facebooku.

Pro tip

Ukoliko zaista znaš da nećeš imati vremena za pravi izlazak i druženje, imam savršen prijedlog za tebe! Kada budeš morao ići platiti račune za režije ili u nabavku, eventualno obaviti neki drugi posao u gradu, pozovi frenda ili frendicu i dok hodate po gradu, lijepo se i zabavite.

Ne zaboravi da ti je potrebno i vrijeme za sebe kako bi napunio baterije!

Nemoj uskraćivati sebi sitna zadovoljstva. Ukoliko osjećaš umor pri povratku sa faksa, odspavaj (naravno, nemoj zaboraviti naviti alarm). Ne možeš se fokusirati na gradivo, jer je nova serija na Netflix-u zaludjela svijet? Uzmi laptop u ruke, udobno se smjesti i napravi dogovor sa sobom koji ćeš ispoštovati – pogledaj jednu epizodu i vrati se učenju, a ako ispuniš obaveze i ne bude ti se spavalo, nagradi se još jednom epizodom. Nedavno sam pročitala post jedne djevojke koja kaže da uvijek pusti sebi neku ultra lošu seriju kad joj se ne da učiti, što joj dosadi veoma brzo i motivira je da se pokrene i počne učiti 😀

Za kraj

Nadam se da su ti ovi savjeti bili korisni. Što se osjećaja krivnje tiče, vremenom ćeš naučiti da se ne obazireš na čudne poglede kolega kada kažeš da planiraš izaći. Kolege ti ne misle ništa loše, oni su žrtva nečijih priča koje su im se pričale prije dolaska na faks kako se treba učiti 24/7 i da ćeš se zabavljati na četvrtoj godini studija, a do tada patiti. Te priče su sigurno neki i tebi pričali, ali shvati da smo mi društvena bića i potrebna nam je socijalizacija, pogotovo onda kada nam je teško. Ne uskraćuj si to jer ti neće donijeti ništa dobro na duže staze, samo će ti pojačati anksioznost. Postoji nebrojeno mnogo studija koje pokazuju negativne posljedice društvene izolacije na čovjeka, a i nakon lockdown-a, vjerujem da će samo rijetkima na um pasti da propuste poziv za zabavu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)