10 dana do prijemnog: Posljednje pripreme

Mature su gotove. 10 dana je ostalo do prijemnog i napetost raste. Srećom, postoji nekoliko načina da se opustite i povećate šanse da izvučete maksimum svog znanja i završite ovo poglavlje života zadovoljni.

Forum sekcija “Matura” na EduHubu se gotovo više i ne koristi izuzev nekoliko postova o razmjeni iskustava sa matematike za koju se matura održala u ponedjeljak 28. lipnja. Sekcija “Prijemni” se od jučer i danas puni postovima svakih nekoliko minuta. U većini postova se pita kako se koji zadatak rješava iz fizike, pa i iz kemije.

Mnogi od vas, u strahu da su loše napisali mature ili misle da su mogli bolje, pišu postove o upitima za jesenski rok. Ono što je sam Medicinski fakultet u Zagrebu odgovorio u Najčešće postavljanim pitanjima jasno stoji da vam se matura pisana u jesenskom roku neće brojiti za upis, uz obrazloženje da se MEF popunjava u ljetnom ispitnom roku.

Ono što možete učiniti sada je dati sve od sebe na prijemnom i ne zamarati se maturama jer u ovom trenutku su one samo gubitak vremena. Imate 3 opcije ukoliko niste zadovoljni napisanom maturom:

  • dati sve od sebe za prijemni i na prijemnom
  • pauzirati godinu
  • fokusirati se na upis na drugi fakultet

Ulažem sve u prijemni

Oni koji su zadovoljni maturama, a i oni koji nisu, ali odabrali su prvu opciju – dati sve od sebe za prijemni, donosimo nekoliko resursa i savjeta kako se u ovih 10 dana što bolje i kvalitetnije pripremiti, te kako proći ovaj period sa što manje stresa kako biste bili u mogućnosti dati svoj maksimum.

1. Prođite po ispitnim pitanjima nekoliko puta

Većina vas je gradivo već prošla ili vam je ostalo malo. Sada bi na red trebala doći ispitna pitanja (uz ponavljanje ili učenje to malo gradiva što vam je ostalo). Ovo je jako bitna stavka jer se redovito iz godine u godinu pojavljuju slična, pa ponekad i gotovo identična pitanja (naročito fizika i kemija jer tu kreatori pitanja nemaju toliko prostora za kreativnost osim mijenjanja brojeva).

EduHub aplikacija je vjerojatno najbolji izbor za ponavljanje (i ne govorimo to jer smo mi EduHub tim :P).

Razlog tomu je što se u aplikaciji trenutno nalaze sva pitanja (ili gotovo sva, ali zasigurno najviše pitanja na jednom mjestu) iz prošlih prijemnih ispita (biologija, kemija, fizika). Također su razvrstana na poglavlja gradiva (kao što su npr. i u Trinomovoj skripti), samo što u EduHub aplikaciji puno više štedite na vremenu s obzirom da instantno vidite točan odgovor nakon klika na jedno od ponuđenih odgovora.

Osim toga, fizika ima i postupke rješenja za gotovo svako pitanje, stoga nećete više gubiti vrijeme na prepisivanje pitanja u forum i čekanja da vam netko odgovori (ako uopće odgovore točno). Na kraju, svako pitanje možete spremiti u Favorites listu ukoliko se sa nekoliko klikova želite vratiti na njega (suprotno od traženja pitanja po stotinama stranica u skriptama). Sve to zajedno drastično ubrzava vrijeme prolaska po ispitnim pitanjima, a mi kao studenti medicine znamo koliko je vrijeme dragocjeno prije spremanja velikih ispita.

Također, ukoliko se odlučite na premium verziju EduHub-a,  ostat će vam otvorena cijela baza pitanja za svih 6. godina medicine. Tako da u 10. mjesecu nećete morati razmišljati otkud nabavljati baze, nego se samo u postavkama aplikacije prebaciti sa “Maturanta” na “Fakultet”.

2. Psihička priprema za prijemni ispit

Ovaj aspekt pripreme je jednako važan kao i učenje i usvajanje gradiva. Možete imati najviše znanja u usporedbi s vašim kolegama, ali to vam apsolutno ništa neće značiti na sam dan ispita ukoliko ste previše anksiozni, pod stresom i neispavani.

Dobro je poznato da kognitivne funkcije opadaju sa manjkom sna. Jednako tako, anksioznost i stres postavljaju organizam u \”Fight or Flight mode\”. To znači da tijelo previše burno reagira na vanjske podražaje i stresore, kognitivne sposobnosti se znatno umanjuju a fiziološke reakcije postaju očigledne (znojenje, hiperventilacija, nemogućnost razgovjetnog govora…). Sve to dovodi do bitno smanjenog izvođenja zadatka (u ovom slučaju prijemni).

Da ne prepisujemo ono o čemu smo već pisali, o tome kako si pomoći u trenutcima stresa, vaša buduća kolegica je već pisala ovdje. Također, pripremila je još jedan tekst: SOS priručnik: Dan prije prijemnog ispita.

Obavezno pročitajte ova dva članka, jer će vam zasigurno pomoći u nošenju sa stresom i anksioznosti u idućih 10 dana.

Sretno!

Cijeli EduHub tim koji se sastoji od 10-ak osoba, većinom studenata medicine vam želi od srca da upišete ovaj fakultet! Vidimo se u 10. mjesecu, a do tada samo hrabro i sretno. Volimo vas!

EduHub tim

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)