Kako napisati kvalitetan životopis kao student medicine?

Dokumentirati postignuća i sudjelovanja na raznovrsnim aktivnostima vrlo je važno tijekom studija medicine. Kako bi se što više doprinijelo vlastitoj karijeri u budućnosti, dobro je početi raditi na obogaćivanju svojeg životopisa već tijekom ranih dana studiranja.

Zašto je važno voditi brigu o CV-u?

CV ili curiculum vitae može se usporediti sa sažetkom knjige i njezinim najbitnijim informacijama. Životopis obuhvaća sve informacije vlastitog profesionalnog života što uključuje postignuća, sudjelovanja i aktivnosti tijekom studiranja medicine. Ono je ključ koji otvara vrata nakon diplomiranja, odnosno otvara mogućnost prijave za različite specijalizacije unutar područja medicine.

Početak svega

Na početku studija medicine nudi se mogućnost članstva u različitim sekcijama koje djeluju pri fakultetu. Postoje sportske sekcije te sekcije medicinskog područja kao što su pedijatrijska sekcija, sekcija za neuroznanost, ginekologiju, itd. Svaka od njih vrlo često ima svoje Instagram i Facebook profile na kojima se može pobliže informirati o njezinim aktivnostima i djelovanju. Priključiti im se može direktnim obraćanjem putem društvenih mreža na kojima se može informirati o svim budućim radionicama i događajima koje sekcija organizira. Npr. u sklopu kirurške sekcije često se organizira tečaj šivanja na koji se je potrebno prijaviti jer postoji ograničen broj mjesta.

Volontiranje je drugi korak nadopunjivanja CV-a. Volonterske aktivnosti mogu biti organizirane unutar samog fakulteta, ali i organizacija koje usko surađuju s istim. Ukoliko se radi o volontiranju u klinikama, to je vrlo dobar način za razvijanje vlastite sposobnosti i znanja na nesebičan i iskren način. Ono se mnogo cijeni, a što je najvažnije, puno doprinosi iskustvu samog studenta.

CROMSIC

Croatian Medical Student’s International Comemmittee je nevladina i neprofitabilna udruga studenata medicine u Republici Hrvatskoj. Od 1992. godine je jedna od 130 punopravnih članica IFMSA – Međunarodne federacije udruga studenata medicine koja broji preko milijun članova širom svijeta.

Neki od ciljeva organizacije su:

  • promicanje humanih ideja, etičkih načela i ljudskih prava, te doprinos obrazovanju studenata medicine;
  • populariziranje svih oblika zdravstvenog odgoja i obrazovanja šire populacije;
  • dodatna edukacija studenata medicine kroz međunarodnu razmjenu studenata medicine
  • obavljanje ostalih dopuštenih djelatnosti potrebnih za ostvarenje ciljeva Udruge, u prvom redu iz područja zdravstvene zaštite ljudi.

U sklopu CROMSIC organizacije omgućuje se sudjelovanje u razmjenama i raznolikim aktivnostima i radionicama koje umnogome doprinose kvaliteti životopisa.

Znanstveni radovi

Znanstveni radovi naizgled izgledaju kao nešto što je namijenjeno samo za iskusne, već diplomirane studente medicine, no to nije slučaj. Znanstveni rad mogu pisati i sami studenti medicine uz mentorstvo profesora na određenoj katedri dotičnog studija medicine na kojem studiraju.

Koji je prvi korak?

Priključiti se izvannastavnom radu katedre čije područje fokusa najviše privlači studenta. Možda je najbolji način na koji se to može postići jest iskazati zainteresiranost i znatiželju za određenu temu, također i postavljati pitanja i vlastite hipoteze. Bitno je razvijati kritičko razmišljanje, odnosno ne prihvaćati sve ponuđeno u pogledu činjenica i podataka.

Jedan od primjera znanstvenog istraživanja jest doktorski rad Jana Homolaka, asistenta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Zavodu za farmakologiju. U sklopu svojeg doktorskog rada bavi se istraživanjem patofizioloških promjena probavnog sustava u životinjskim modelima neurodegenerativnih bolesti, pogotovo Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Polazivši od pretpostavke da Alzheimerovu bolest uzrokuje rezistencija neurona na glukozu, započinje vlastito istraživanje u kojem dolazi do otkrića povezanosti probavnog sustava, mozga i Alzheimerove bolesti, što je na prvi pogled teško povezivo. Također su proizvodili vlastite prilagođene i improvizirane kaveze za miševe kako bi dobili točnije rezultate u svojim mjerenjima i još pregršt zanimljivih stvari. Ono što je bitno istaknuti jest da svaki student, koji je spreman raditi, učiti i doprinijeti znanosti, dobrodošao je sudjelovati u istraživačkim radovima ne samo katedre u gore navedenom primjeru, već one koja studenta zanima. Više o radu Jana Homolaka možete saznati u sljedećem podcastu.

Nagrade

Nagrada rektora dotičnog sveučilišta i nagrada dekana medicinskog fakulteta mogu se dobiti na temelju postignutog uspjeha u akademskoj godini, postignućima na izvannastavnim aktivnostima, tj. sekcijama kao što su sportke sekcije koje djeluju pri fakultetu ili za studentski znanstveni rad. Pojedina nagrada doprinosi jednim bodom na bodovnoj listi za dodjelu specijalizacija.

Zašto je važno biti svjestan vlastitih granica?

Tijekom studija medicine postoje razdoblja kada nema dovoljno vremena za ostale aktivnosti osim učenja i to je potpuno u redu. No, još je važnije dati si vremena za hobije i one stvari koje vas usrećuju, a da nisu direktno povezane sa profesionalnim aspektom života. Svaki pojedinac je individua za sebe te je potrebno slijediti vlastita načela i ciljeve svojim tempom, onako kako je u vlastitom najboljem interesu.

Za kraj…

Budite vjerni svojim vrijednostima i ciljevima s ciljem napredovanja u profesionalnom životu. No, ipak ne zaboravite na važnost hobija koji uvelike doprinose manjoj razini stresa, ujedno i boljoj efikasnosti na studiju.

Još jedan savjet – pitati za pomoć iskusnije od sebe nije sramota, već je dobro jer su jednom davno prošli kroz iste ili slične stvari kao i vi u ovom trenutku. Stoga, oni mogu dati samo dobre savjete koji će vas voditi kroz vaš profesionalni razvoj.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)