Kako se nositi sa stresom i kako ga spriječiti?

Ako ste ikad pomislili da je količina stresa s kojom se svakodnevno nosite prekomjerna, zasigurno niste jedini. Stres možemo gotovo smatrati našim suputnikom, onom vrstom osobe koja nam se ne skida s vrata.

Svatko drugačije reagira na stres, a i posjeduje različite tehnike pomoću kojih se rješava istog. Stoga, ovdje ćete moći pronaći na jednom mjestu moćni ‘antistress kit’ temeljen na dosadašnjem iskustvu.

1. Provodite vrijeme u prirodi

Svaki put kad se osjećate kao da ste zaglavili u začaranom krugu naizgled nemogućih situacija i problema, stres nas malo po malo obuzima i otežava nam zadržati zdrav razum. Često nas čini nervoznima i razdražljivima zbog čega nismo u mogućnosti biti produktivni koliko bismo željeli biti. Što je u tom trenutku najbolje poduzeti kako bismo dugoročno od toga imali koristi? Ovo će vam  zvučati paradoksalno, ali vjerovali ili ne, čim osjetite da pucate po šavovima, bilo zbog učenja ili problema na poslu, čim budete u mogućnosti, izađite u šetnju. Često ne znamo što bismo napravili kako bi razbistrili misli, a to sigurno nećemo učiniti tako što ‘visimo’ na internetu 2 sata. Umjesto toga, iskoristite vrijeme u prirodi koja će vas ispuniti pozitivnom energijom.

2. Bavite se tjelovježbom

Iako je stres povezan sa smanjenjem tjelesne aktivnosti i ima ulogu u razvitku pretilosti, bitno je imati na umu da time pojedinac ima veći rizik od razvitka kardiovaskularnih bolesti. To nam može biti poticaj da se bavimo tjelovježbom, bilo to da brzo hodamo 30 minuta dnevno ili trčimo nekoliko puta tjedno. Tjelovježba podrazumijeva bilo koji oblik tjelesne aktivnosti, stoga i same vježbe rastezanja mogu imati pozitivan učinak na naše blagostanje. Naravno, treba imati na umu da neki od nas nisu skloni tjelovježbi iz osobnih razloga, tako da u tom slučaju jednostavno pokrenite vaše tijelo samim hodanjem ili plesanjem ako vas to čini sretnijima.

Dokazano je da bi intenzitet tjelovježbe mogao igrati ulogu u poboljšanju zdravlja s obzirom na to da je dio skupine  koji se bavio tjelovježbom srednjeg intenziteta razvio 50% manju količinu stresa u odnosu na one koji se nisu bavili nikakvom vrstom tjelesne aktivnosti. Uočeno je da osobe koje bolje reagiraju na stres imaju manju razinu kortizola, simpatičke aktivnosti, pro-inflamatornih markera te kardiovaskularnih i metaboličkih faktora rizika. Mehanizam koji bi mogao imati ulogu u otpornosti na stres karakteriziran je inicijalnim povećanjem razine kateholamina te njezinim rapidnim smanjenjem, a bitno je spomenuti da HPA osovina ima smanjenu reaktivnost na daljne stresore. Nakon navedenih utjecaja tjelovježbe na cjelokupno blagostanje, bilo bi dobro osvijestiti potrebu za minimalnom tjelovježbom, barem 15 minuta dnevno, što će vas dugoročno činiti zadovoljnijima i sretnijima. Više o utjecaju fizičke aktivnosti na redukciju stresa možete pročitati na ovdje.

3. Prakticirajte „Mindfulness“

Sigurno ste se susreli s pojmom mindfulness. Danas se podiže svijest o tom pojmu jer je dokazano da smanjuje reakciju na stresore, odnosno pojedinac se bolje nosi sa stresom. Što mindfulness podrazumijeva? Mindfulness se ne može poistovijetiti s meditacijom jer se sastoji od samih vježbi meditacije te neformalnih vježbi, kao što su obraćanje potpune pozornosti na ono što pojedinac radi i doživljava u određenom trenutku. U suvremenoj psihologiji mindfulness se smatra podizanjem svijesti i optimalnom reagiranju na događaje koji ugrožavaju emocionalno stanje pojedinca te time potiču loše navike (emocionalno prejedanje, pušenje, pijenje,…).

U početku vam se može činiti nemoguće biti potpuno svijestan onoga što radite, svoje okoline i slično jer „u pozadini“ neprestano radi vaš um te vas kojekakve misli odvraćaju od onoga na što se želite usredotočiti. To obično izaziva stres jer ne znate kako „smiriti vaše misli“. Tada si uzmite 5 minuta i pokušajte s tehnikom dubokog disanja. Tehnika dubokog disanja je djelotvorna zbog obraćanja pažnje na disanje, a kada vas misli počnu odvraćati od fokusa, samo se prisjetite da jedino morate disati i to je jedini trenutni fokus. Sve brige i problemi mogu čekati za kasnije. Nakon što ste ponovili nekoliko puta dugi udah-izdah, možete pokušati s pravom meditacijom na način da se pokušate prisjetiti bilo čega što vas čini sretnima i na čemu ste zahvalni. To pobuđuje pozitivne emocije te vas istovremeno podsjeća na to da postoje mnoge stvari koje su važnije od trenutnih problema. Prakticiranje ove metode samo pet minuta dnevno može imati pozitivan učinak na redukciju stresa te time i  boljih međuljudskih odnosa.

U slučaju da biste htjeli isprobati meditaciju s ciljem boljeg nošenja sa stresom i njegovom prevencijom, skinite aplikaciju

 Tide u Trgovini Play ili App Store-u. Aplikacija je višenamjenska, a unutar nje možete pronaći mnoštvo meditacija s glasovnim vodičem. Me

ditacije traju 5-15 minuta, a možete pronaći baš onu koja vam je potrebna za okolnosti u kojima se nalazite.

Također, na YouTube kanalu Headspace možete pronaći kratke meditacije koje će vam sigurno biti od koristi.

4. Kvalitetno provodite slobodno vrijeme

Slobodno vrijeme nije samo kad ne morate ići na posao ili kad ne morate učiti, to je i ono vrijeme koje provodite svakodnevno u tranzitu, kuća-posao-kuća, tj. kuća-škola/faks-kuća. Ako niste probali prije, audioknjige i podcastovi su super stvar za odvratiti misli i obogatiti vlastito znanje u malo vremena. Vjerojatno svi mi pretežno mislimo o onim stvarima koje nas more te tako samo pridonosimo stresu, ali to možemo spriječiti na gore naveden način. Danas je malo drugačija situacija te studenti i učenici većinom provode svoje slobodno vrijeme između predavanja u komforu svojeg doma te slobodno vrijeme možete provesti gledajući omiljeni film, seriju ili pročitati neku dobru knjigu medicinske tematike te tako se nagraditi za napor koji ulažete u obavljanju obaveza.

Zaključak

U ovih par odlomaka pokušala sam sumirati djelotvorne „tehnike“ u redukciji svakodnevnog stresa. Naravno da svima neće odgovarati iste stvari, ali pronađite ono što djeluje pozitivno na vas. Nadam se da ćete uspjeti učiniti vašu svakodnevnicu podnošljivijom i zanimjivijom!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)