Top 10 knjiga koje će vas zasigurno motivirati na učenje

Studiraš ili upisuješ medicinu i zanimaju te medicinski slučajevi i iskustva? Pogledaj koje knjige medicinske tematike možeš čitati u slobodno vrijeme. Donosim vam top 10 knjiga medicinske tematike, a zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim nakon čitanja!

Koliko puta ste se osjećali bezvoljno i nemotivirano, dok vas hrpa nenaučenih lekcija gleda sa stola? Koliko puta ste se zapitali koliko je stvarno ono što vidimo u medicinskim serijama danas? U nastavku teksta se nalazi 10 fantastičnih knjiga, nakon kojih ćete prštati od motivacije za radom. Sigurna smo da svatko od vas može izdvojiti barem pola sata dnevno za par stranica ovog kvalitetnog štiva! Ukoliko se odlučite pročitati neku od ovih knjiga, tagirajte me na Instagramu 🙂

When Breath Becomes Air – Paul Kalanithi

U dobi od 36 godina, pri samom kraju desetogodišnje specijalizacije iz neurokirurgije, Paul sazna da boluje od raka pluća. Jedan dan je liječnik koji liječi umiruće, a već sljedeći dan je on pacijent koji se bori za život. U ovoj knjizi se pokušava odgovoriti na pitanje: “Što je to što život čini vrijednim življenja?”

Paul Kalanithi je preminuo u ožujku 2015. godine, dok je pisao knjigu.

The Anatomy of Hope – Jerome Groopman

Zašto neki ljudi uspiju održati nadu tijekom suočavanja sa poteškoćama, a neki ne? Što možemo naučiti od onih kojima to uspijeva i kako primijeniti njihove nazore u našim životima? Jerome Groopman započinje svoje istraživanje još kao student medicine, nesvjestan ogromne uloge koju nada igra u životima pacijenata. Koristeći znanost, dr. Groopman nam pojašnjava kako razlikovati lažnu nadu od one prave, te kako razumjeti granice ove esencijalne emocije.

Final Exam: A Surgeon’s Reflections on Mortality – Pauline Chen

Kada je dr. Chen upisala medicinski fakultet prije 25 godina, sanjala je o spašavanju života. Nije pomišljala na to koliku ulogu će smrt imati u njenom poslu. Ova dirljiva i provokativna knjiga prati dr. Chen tijekom njene edukacije, specijalizacije i rada sa pacijentima. Ova knjiga je izvanredan dodatak medicinskoj literaturi današnjice.

Something for the Pain: One Doctor’s Account of Life and Death in the ER – Paul Austin

U ovoj knjizi se dr. Austin prisjeća višednevnih, iscrpljujućih smjena i velikog broja pacijenata sa tužnim pričama u hitnoj pomoći, te kako ga je to navelo na put cinizma. Opisuje kako se emotivno udaljio od sebe i svoje porodice. Ovaj izuzetno moćan memoar nam otkriva koliko su fragilni suosjećajnost i zdrav razum u današnjem zdravstvenom sustavu.

On Call: A Doctor’s Days and Nights in Residency – Emily Transue

Tijekom prvog tjedna na praksi u bolnici, dr. Transue je vidjela pacijenta koji je došao u hitnu pomoć sa srčanim zastojem, te je preminuo. Ništa poput toga joj se nije prije dogodilo – nešto toliko drugačije od onog što je viđala u knjigama i u laboratoriju. Tada je započela dokumentirati svoja iskustva, istovremeno stičući sampopouzdanje da primijeni u praksi sve ono što je naučila na fakultetu.

Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers – Mary Roach

U proteklih 2.000 godina, trupla su, voljno ili nevoljno, bila uključena u najhrabrije i najčudnije znanstvene poduhvate. Upravo ovo je navelo Mary Roach da napiše knjigu u kojoj će nam ispričati sve ono što se događa sa truplima.

Hospital – Julie Salamon

Knjiga opisuje pobjede i poraze liječnika u američkoj bolnici Mainmonides Medical Center u Brooklynu, tijekom godine dana. Ova bolnica liječi pacijente brojnih nacionalnosti. Otkrivajući financijske, etičke, tehničke, sociološke i kulturalne svakodnevne izazove, Julie Salaman prati individue koje su zaslužne za rad te bolnice – od doktora, pacijenata i administracije, do medicinskih tehničara, vozača, kuhara i pomoćnih radnika.

How We Die – Sherwin B. Nuland

Ova knjiga je postala službeni sastav o najuniverzalnijoj ljudskoj brizi: smrti. U knjizi je objašnjeno trenutno stanje zdravstvenog sustava, te kakva je naša veza sa životom kojemu se bliži kraj, te kako možemo iskontrolirati naše posljednje dane i dane naših voljenih.

How We Live – Sherwin B. Nuland

Dr. Nuland je u ovoj knjizi opisao mnoštvo fantastičnih medicinskih slučajeva: žena koja je porazila smrt koja joj je prijetila zbog neobjašnjivog unutarnjeg krvarenja, pacijentica koja je pobijedila rak dojke, rutinsko uklanjanje polipa koje je prouzrokovalo skoro letalnu medicinsku krizu. Za dr. Nulanda su sve ovo slučajevi koji su mu poslužili da nam što bolje predoči nevjerojatnu sposobnost našeg organizma da se prilagodi novim stanjima.

This is Going to Hurt – Adam Kay

Dobro došli u život mladog doktora u Ujedinjenom Kraljevstvu – radni tjedni koji traju 97 sati, konstantni tsunamiji tjelesnih tekućina, a naplatna rampa na parkingu zarađuje više od doktora. Pisan u tajnosti, nakon dugih i teških dana, besanih noći i radnih vikenda, ovaj dnevnik nam kazuje sve što želimo znati, kao i nekoliko stvari o kojima ne želimo ništa saznati, na urnebesan, zastrašujući i srceparajući način.

Dodatni sadržaji

Za još cool priča u vezi medicine i studiranja, zaprati moj Instagram blog Keeping up with medicine na kojemu sam danas također napisala nešto o Decision Fatigue-u.

1 thoughts on “Top 10 knjiga koje će vas zasigurno motivirati na učenje”

  1. Pingback: Kako se nositi sa stresom i kako ga spriječiti? | EduHub

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)