Mentalne mape: Detaljan vodič za učenje

Tražiš način kako da si učiniš učenje zanimljivijim i efikasnijim? Želiš lakše povezivati naučeno? Ukoliko su tvoji odgovori na ova dva pitanja ‘DA’, isprobaj učenje pomoću mentalnih mapa i, vjeruj mi, oduševit ćeš se!

Moram priznati da sam se dugo opirala korištenju mentalnih mapa tijekom učenja, a da ni sama nisam znala zašto. Kada nam je profesorica na fakultetu rekla da moramo napraviti mentalnu mapu za sindrom policističnih jajnika, morala sam istražiti kako to učiniti. Kada sam izradila mapu i pogledala je, bila sam oduševljena, te sada želim da se i vi oduševite kao ja. Dalje u tekstu pokazat ću vam kako kolegičina i moja umna mapa za policistične jajnike izgleda!

Što su mentalne mape?

Mentalne, odnosno umne mape su vizualno pomagalo koje omogućuju lakše organiziranje informacija, koje su u vezi sa glavnom temom. Izradu započinjete identificiranjem teme, koju ćete razgranati na podnaslove. Uzet ćemo hipertenzju za primjer, kao glavnu temu. Možemo dodati sljedeće grane – za uzrok, simptome, komplikacije i liječenje. Svaka od ovih grana može imati vlastite manje grane, na koje ćete upisati sve činjenice koje želite. Mentalne mape vam omogućavaju stvoriti hijerarhiju koja pokazuje odnose i poveznice između informacija.

Primjer: Moja umna mapa

Klikom na ovaj podnaslov možete vidjeti u PDF-u kako izgleda moja i kolegičina mentalna mapa.

Kao što možete vidjeti: razgranale smo temu na 4 dijela – simptome, dijagnostičke faktore, rizikofaktore i terapiju, kako bi nam bilo lakše izlagati. Simptome smo odlučile samo pobrojati, ali smo svaki objasnile prilikom izlaganja. Kod dijagnostičkih faktora smo napisale UZV (ultrazvuk), te smo ga dalje razgranale prema onome što se gleda na UZV kad se sumnja na PCOS – da li su jajnici uvećani i da li ima stromalnih cisti. Rizikofaktore smo također samo pobrojale, kako bi nam mapa ostala što preglednija, ali smo razgranale kardiovaskularna oboljenja. Kod terapije smo naglasile individualnost, jer ne postoji jedna terapija koja svima pristaje – mnogo je varijacija, ali smo dale pregled onoga što liječnici savjetuju kod PCOS-a.

Za prvu mentalnu mapu ne izgleda loše, ali danas to izgleda mnogo bolje kada ih radim. 🙂

Znanost iza mentalnih mapa:

Efikasnost izrade mentalnih mapa je bazirana na istraživanju doktora Roger Sperry-a, dobitnika Nobelove nagrade, koji je tvorac koncepta ‘kortikalnih vještina’. Radi se o intelektualnim zadacima višeg nivoa, koje izvode desni i lijevi cerebralni korteks. Neki od tih zadataka su procesuiranje logike, boja, linija, spiskova, brojeva, čak i imaginacije. Dr. Sperry je u istraživanjima dokazao da što više ovih kortikalnih vještina koristimo prilikom učenja, bolje se integriraju informacije. Kada samo koristimo udžbenike i bilješke, mozak nije toliko aktiviran, ali dok slikovito predstavljamo informacije i dok ih organiziramo, povećavamo broj kortikalnih vještina koje koristimo.

Za što ih sve možemo koristiti?

 • Pisanje bilješki
 • Brainstorming
 • Rješavanje problema
 • Učenje i pamćenje
 • Planiranje
 • Istraživanje i konsolidacija informacija iz većeg broja izvora
 • Prezentacija informacija
 • Razumijevanje kompleksnih ideja
 • Ispoljavanje kreativnosti

Mentalne mape vam mogu pomoći pojasniti bilo što, u mnogim kontekstima – osobnim, obiteljskim, edukativnim ili poslovnim. Planiranje dana ili života, sumiranje knjige, rad na projektu, planiranje i izrada prezentacija, pisanje blog postova – za sve ovo možete koristiti mentalne mape!

Kako izraditi mentalnu mapu?

 1. Početak: na sredini prazne stranice napišite ili nacrtajte ideju koju želite razviti (predlažem vam da papir okrenete vodoravno).
 2. Razrada: povucite nekoliko linija od centralnog pojma/ideje, koje će voditi do drugih podtema.
 3. Ponavljanje: ponavljajte isti postupak za svaki sljedeći podnaslov, povezujući odgovarajuće podteme.

Bonus:

 • Koristite boje, crteže i simbole: ne dajte da vas obeshrabri činjenica da možda niste ‘umjetnički tip’. Zabavite se! Mozak će vam biti zahvalan što koristite toliko vizualnih pomagala.
 • Neka su vam nazivi tema, podtema i podnaslova što kraći: možete za sve koristit jednu riječ ili bolje –  jednu sliku/crtež. Dok se ne uhodate sa izradom mentalnih mapa, imat ćete jak poriv da ispisujete čitave paragafe, ali uvijek težite tome da sve skratite na jednu riječ ili brojku – mapa će tada biti efikasnija!
 • Neka vam variraju veličina slova, boje i raspored: mijanjajte debljinu i dužinu linija, a sve u svrhu naglašavanja važnih elemenata.
 • Odličan TED talk o mentalnim mapama
 • Još jedan odličan TED talk
 • Ukoliko želite izrađivati mentalne mape pomoću software-a, pogledajte ovaj video

Izrada mentalnih mapa je apsolutno fascinantna i bogata tema, a ja sam ovdje samo zagrebala po površini. Na internetu imate mnoštvo članaka o njima, kao i tutorijala o njihovoj izradi. Molim vas da im date šansu – koristite se ovim jednostavnim i korisnim savjetima i uvjerite se sami u njihovu moć. Zabavite se prilikom njihove izrade!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)