Forest aplikacija – Pomoć u borbi protiv odugovlačenja

Htjeli mi to priznati ili ne, svi smo u određenoj mjeri ovisni o našim mobitelima. ‘Još samo da odgovorim na poruku i bacam se na učenje’ se pretvori u 30 minuta besciljnog scrollanja po Instagramu. Volim se tješiti da pratim edukativne stranice i inspirativne ljude, ali neće oni umjesto mene polagati ispite.

Probala sam dosta aplikacija koje ‘blokiraju’ druge aplikacije, te tako omogućavaju učenje bez distrakcija – jednom sam čak slučajno blokirala mobitel na 24h jer nisam pročitala uputstva do kraja. Ipak, nijedna aplikacija mi se nije ni približno svidjela kao ‘Forest’, kojoj sam ostala vjerna već tri godine.

Aplikacija Forest je zanimljiva aplikacija koja vam omogućava sadnju virtualnih stabala, tako što provodite što manje vremena na mobitelu. Savršena je za digitalni detox, a nudi čak i opciju sadnje pravih stabala! U nastavku teksta vas čekaju detaljne informacije o ovoj aplikaciji.

Logo Forest aplikacije

Kako se koristi Forest app?

Nakon što je preuzmete i pokrenete, dočekaju vas jednostavne instrukcije vezi korištenja aplikacije. Glavna misija ove aplikacije je ohrabriti korisnike da budu fokusiraniji i prisutniji u svakodnevnim aktivnostima, tako što sade virtualna stabla. Stablima u aplikaciji treba određeno vrijeme da narastu, što vi možete podešavati u ovisnosti koliko dugo želite ne koristiti mobitel. Kvaka je u tome što stabla rastu samo kad je aplikacija otvorena, što znači da nema škicanja na Instagram i Facebook.

Važno: u bilo kojem trenutku ćete moći primati pozive i poruke, te koristiti neke osnovne funckije na mobitelu – nećete biti potpuno odsječeni od svijeta!

Kako biste zasadili virtualno stablo, postavite timer povlačeći zeleni gumb oko okrugle slike biljke. Minimum je 10 minuta, a maksimum 120 minuta (premium korisnici mogu postaviti timer do 180 minuta). Tijekom vremenskog perioda kojeg ste odredili i započeli sadnju stabla, ne smijete napustiti aplikaciju, jer će u protivnom vaše stablo uginuti. Premium korisnici imaju mogućnost staviti aplikacije koje su im potrebne prilikom rada/učenja na listu dopuštenih aplikacija, te korištenjem tih aplikacija neće nanijeti nikakvu štetu svom stablu.

Main screen aplikacije

Sadnja virtualnih stabala

Nakon što započnete svoju sesiju na aplikaciji, imate 10 sekundi da izađete iz aplikacije, bez ikakvih posljedica po vaše stablo. Nakon 10 sekundi, taj gumb se zamijeni gumbom na kojemu piše ‘Odustajem’. Taj gumb možete pritisnuti u kojem god trenutku želite, ali onda vas dočeka pitanje ‘Jeste li sigurni da želite odustati?’, sve u cilju vraćanja vaše pažnje na zadatak pred vama.

Ukoliko se pak desi da slučajno ili namjerno 😉 napustite aplikaciju tijekom sesije, dobit ćete notifikaciju da se vratite u aplikaciju za manje od jedne minute, kako bi vam stablo ostalo očuvano. Drvo koje vam ugine ostaje vam kao podsjetnik, a njegovo uklanjanje košta 60 novčića.

Opcije na timer-u

Različite postavke timer-a donose različite rezultate. Što duže ostanete fokusirani, stablo će biti veće i dobit ćete više novčića kao nagradu.

 • za 10-20 minuta će narasti grm
 • za 25-55 minuta će narasti malo stablo
 • za 60-85 minuta će narasti stablo srednje veličine
 • za 90-115 minuta će narasti veliko stablo
 • za 115-120 minuta će narasti najveće stablo

Obzirom da vas aplikacija nagrađuje za svaku odrađenu sesiju sa nekoliko novčića, njih možete sakupljati i trošiti u trgovini, kupujući različite vrste grmlja, drveća, biljaka i ambijentalnih zvukova. Određene biljke i drveća imaju samo jednu veličinu koju dostižu, bez obzira na vrijeme koje odredite timer-om. Također, svaki put kada obavite kupnju drveta, cijena preostalih raste za 100 novčića. Mudro, zar ne?

Sva zasađena stabla i biljke su vam vidljive na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj mapi, koja vam daje dobar uvid u vaše navike.

Forest statistika

Opcija kategorizacije

Ova opcija je rezervirana samo za premium korisnike, te omogućava da kategorizirate vaše utrošeno vrijeme. Npr. možete pratiti koliko ste vremena u danu proveli učeći, vježbajući, radeći na nekom zadatku, itd.

Ambijentalni zvuci

Aplikacija vam pokloni zvuk prašume, koji možete uključivati i isključivati po želji. U trgovini imate druge zvukove koje plaćate novčićima.

Sadnja PRAVIH stabala

Meni je ovo najdraža opcija koju nudi ova aplikacija! Naime, kada skupite 2500 novčića, imate mogućnost posaditi pravo stablo u jednoj od pet afričkih zemalja – Kamerunu, Keniji, Senegalu, Ugandi ili Tanzaniji. Forest aplikacija surađuje sa organizacijom ‘Trees for the Future’, te im proslijedi novac za stablo kada vi potrošite 2500 ušteđenih novčića. Zbog ograničenog budžeta ove aplikacije, korisnik može zasaditi maksimalno 5 stabala u svoje ime, ali to nije spriječilo aplikaciju da zajedno sa svojim korisnicima posadi više od milijun stabala!

Što sve nudi premium verzija?

 1. Možete kategorizirati vrijeme.
 2. Imate opciju sinkronizacije vaših podataka na više uređaja.
 3. Blokirate reklame.
 4. Natječete se sa drugim ljudima (možete isključiti ovu opciju).
 5. Sadite PRAVA stabla (maksimalno 5).
 6. Možete učestvovati u tjednim izazovima i tako zarađivati više novčića.
 7. Možete saditi stablo sa drugim ljudima koji imaju premium verziju – dodajete ih putem maila.
 8. Možete označiti koje sve aplikacije želite koristiti, bez da vam ugine stablo.

Bonus lista koja će vas sve zanimati:

 • 10 minuta = 3 novčića
 • 15 minuta = 4 novčića
 • 30 minuta = 10 novčića
 • 35 minuta = 11 novčića
 • 45 minuta = 13 novčića
 • 50 minuta = 14 novčića
 • 60 minuta = 21 novčić
 • 80 minuta = 25 novčića
 • 100 minuta = 34 novčića
 • 120 minuta = 43 novčića

Ukoliko se odlučite pogledati reklamu, zarada vam se udvostručuje.

Cijena

Korisnici sa Android uređajima mogu skinuti i koristiti ovu aplikaciju potpuno besplatno sa Google play-a ili direktno sa web  stranice, a ukoliko se odluče na premium verziju, to će vas koštati 17 kn. Bitno je naglasiti da je ovo ‘one-time payment’!

Na App Store je ova aplikacija na prvom mjestu u kategoriji ‘Produktivnost’.  Korisnici sa iOS uređajima ne mogu skinuti besplatno aplikaciju, već odmah plaćaju 17kn, a njihov račun na ovoj aplikaciji je dostupan i na iPhone-u i na iPad-u, sa samo jednom kupovinom (kupovina aplikacije prije skidanja).

Ukoliko se odlučite skinuti ovu aplikaciju i eventualno kupiti premium verziju, tagirajte me na Instagram story-u, kako bismo mogli učiti zajedno!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)