Kompletan vodič za korištenje Anki flash kartica za učenje

Najbolji Flashcard softver koji smo koristili

Željeli bismo podijeliti s vama jednu od najkorisnijih aplikacija za studiranje medicine, a zove se Anki. Anki je planetarno popularan među studentima medicine, a zadnjih godina sve više i hrvatskih studenata se odlučuje na Anki prilikom učenja goleme količine gradiva. Priznat ćemo: prvi put kad smo se susreli s njime, odmah nas je odbilo ružno sučelje. Ali zatim, kad smo ga počeli koristiti, Anki je bio nevjerojatno svestran, intuitivan i moćan (ipak, računa se ljepota iznutra, zar ne?).

Što je ustvari Anki?

Anki je proizvođač flash kartica i pomagalo za učenje. To je program za stolna računala, s pripadajućim Android i Apple aplikacijama. Flash kartice obično izrađujemo na računalu, zatim ih sinkroniziramo s Androidom i iPhoneom te tamo učimo u bilo koje doba.

Preuzmite Anki ovdje

Jedna od jedinstvenih stvari u vezi Ankija su vrste flash kartica koje možete izraditi – immo klasične kartice s prednjim i stražnjim stilom, te razne dodatke i načine za korištenje kartica, o čemu ću detaljnije govoriti u nastavku.
Postoji golema internetska zajednica posvećena Ankiju, stoga uvijek je moguće lako pronaći sve o svakom tipu flash kartica.

Cijena:

 • Računalo (računalni softver): besplatno
 • Web preglednik (AnkiWeb.net): besplatno
 • App Android aplikacija (AnkiDroid): besplatna
 • iOS (Anki): 25,99 USD

Teorija iza Anki Flash kartica

Anki se temelji na „razmaknutom ponavljanju“, koje se definira kao „tehnika učenja koja uključuje sve veće vremenske intervale između naknadnog pregleda prethodno naučenog materijala“. Dokazano je da je to jedna od najboljih metoda izgradnje dugoročnog pamćenja.

U osnovi, aplikacija vam ponavlja kartice koje ste krivo odgovorili češće, a one koje ste naučili sve rjeđe. Tako naučene kartice ostaju u dugoročnom pamćenju, dok pitanja ili strukture sa kartica koje vam teže ostaju u glavi se ponavljaju češće – sve dok ih ne naučite.

Kako koristimo Anki?

Rekli smo da je to intuitivno, i to je uglavnom istina. Postoji određena krivulja učenja i tu nastupaju deseci foruma i gomila YouTube videozapisa o tome kako napraviti i koristiti Anki flash kartice. Scrollajte prema dolje za neke preporučene videozapise za početnike i svakako pogledajte Ankijev priručnik (The Anki Manual).

Zašto bi svatko tko studira medicinu trebao koristiti Anki?

Dakle, prije nego što uđemo u pitanje „kako“, pozabavimo se pitanjem „zašto“.  Zašto biste svoje dragocjeno vrijeme posvetili učenju Ankija, programa za koji možda do danas niste ni čuli? Anki ima svoju malu krivulju učenja, a YouTube video u nastavku opisuje zašto vrijedi prevladati krivulju i svladati program.

Anki 101: Kako započeti?

Prvo, preuzmite program.

Zatim ćete htjeti pogledati neke tutorijale; ovi će vas videozapisi upoznati s nekim moćnim stvarima koje možete učiniti s Ankijem. Preporučujem da započnete s MedSchoolInsiders, ovdje povezanim. U komentare su povezali svoj popis Anki tutorijala – možete chekirati i njih.

Ovdje je i infografika s Tumblra: lijepo je napravljena i opisuje puno ključnih koraka za izradu dobrih Anki kartica.

Iza Ankija stoji ogromna zajednica. Sjajan način da započnete i naučite puno je pridružiti se Anki subredditu, na njemu možete pronaću gomilu dobrih materijala i pitati nekoga iz zajednice ako vam nešto nije jasno.

Ako ste student medicine, možda ćete se htjeti upoznati sa subredditom pod nazivom MedSchoolAnki, mjestom okupljanja zaljubljenika u Anki. Tamo ima puno gotovih deckova i vodiča o tome kako ih koristiti.

Postoji i web stranica pod nazivom Anki Palace, s koje možete preuzeti puno najčešće korištenih deckova bez kaosa na Redditu. Ovo je zlatni rudnik za svakog studenta medicine – ovdje možete pronaći hrpu nevjerojatnih deckova. A još je bolje to što je tvorac ove web stranice objasnio prednosti i nedostatke svakog decka, tako da možete napraviti dobar izbor ovisno o vašim potrebama.

Dakle, imate program, pogledali ste neke tutorijale i dalje ste izgubljeni. Napravimo osnovnu karticu kao primjer.

 • Sprijeda: Kakva mačka ima pruge?
 • Poleđina: Tigar

Iduća razina: upotrijebite Cloze Deletion!

Priznajemo, ne znamo je li Anki prvi program koji je osmislio Cloze Deletion, ali tu smo prvi put naišli na tu neobičnu riječ i koncept. Jednostavno rečeno, Cloze deletion kartica je ona kod koje se dio kartice zamračuje i traži kada je Anki program pokaže. Na primjer:

 • Tigar je vrsta mačke koja ima pruge. – ovo je naša izjava prilikom kreiranja kartice
 • ______ je vrsta mačke koja ima pruge. – ovo je naša kartica na koju moramo odgovoriti kada se pojavi.

Sjajno je to što možete cloze-deletati (postoji li za ovo uopće prijevod?) bilo koji dio vaše izjave. Dakle, imali biste u tom slučaju 3 zasebne kartice, testirajući koncept na 3 različita načina:

 • ______ je vrsta mačke koja ima pruge.
 • Tigar je vrsta ______ koja ima pruge.
 • Tigar je vrsta mačke koja ima ______.

Možete čak i ići dalje i dati si hint kako biste pomogli odgovoriti na pitanje ako niste sigurni na što se odnosi brisanje iz zatvaranja, ali to je naprednija verzija pa ćemo to ostaviti za kasnije.

Iduća razina – Promijenite Anki postavke

Vječno pitanje – koristite li zadane postavke Anki (mi ne) ili ih mijenjate? A ako to činite, kako? I što sve to znači?

Profil na YoutTubeu pod nazivom AnKing na mnoga od ovih pitanja odgovara u svojem videu Koje postavke koristiti? Ovaj kratki video to stvarno dobro objašnjava, ali ima još toga ako vam setup nije po volji. Mi koristimo preporuke za postavljanje od AnKinga s nekoliko malih promjena.

Iduća razina – Downloadajte neke add-onove (dodatke)

Najbolji dio Ankija je taj što je to open source softver, što znači da svatko tko ima sposobnost programiranja i zainteresiran je za poboljšanje Ankija može napraviti vlastite promjene u osnovnom programu Anki.

Add-onovi su besplatna ‘pojačanja’ koja se mogu preuzeti sa službene web stranice Anki (i mnogih drugih mjesta) i instaliraju tako da se integrira u vaš vlastiti Anki. Korištenje dodataka može prilagoditi vaše iskustvo učenja i dodati toliko moćnih značajki (i onih koje fale originalno) da ćete biti oduševljeni (mi jesmo često!).

Kako doći do add-onova?

Dodaci ili add-onovi se nalaze na Anki web stranici – svaki dodatak ima određeni kôd koji možete lako pronaći na njihovom webu. Dakle, za svaki dodatak postoji kôd: kopirajte taj kôd i idite u svoj Anki. Na glavnoj stranici (stranica gdje je ‘pregled dekova’) idite na TOOLS -> ADDONS -> i kliknite na GET ADDONS. Zalijepite kod, ponovo pokrenite Anki i voila!

Ovdje možete vidjeti dugački popis dodataka – sve besplatno, koji se mogu preuzeti izravno s Anki.net.

Savjeti:

 • Izvršite nekoliko Google pretraživanja poput “best add-ons for med students” ili “must have add-ons”
 • Pogledajte Glutanimate (programer i student medicine): nevjerojatni Anki majstor koji pravi zaista nevjerojatne Anki add-onove. Mi samo gledamo njegove videozapise u slobodno vrijeme i inspiriramo se, te preuzimamo dodatke koji nam se sviđaju.
 • Razvalite i sretno!

Kako mi koristimo Anki?

Objasniti kako napraviti dobre flash kartice stvarno je (stvarno) teško – potrebno je puno vježbe, a “dobro” je za svakoga različito. Vjerojatno ćemo u budućnosti posvetiti još blogova Anki karticama, kao što će i sami studenti pisati za EduHub. Ako si jedan od njih – javi nam se putem obrasca na ovoj stranici.

Kada raditi Anki flash kartice?

Mi iz EduHuba smo samo za određene predmete radili flash kartice. Dakle ne za sve, već samo za one u kojima je bilo puno pamćenja gomile podataka. Obično smo učili na ovaj način: predavanje -> pisanje bilješki -> ponovno čitanje bilješki i prolazak po literaturi -> izrađivanje sažetaka i tablica -> ispit!

Sretno s Ankijem!

Pišite nam u komentarima ako smo nešto izostavili i dajte nam prijedloge za daljnje teme!

EduHub team

1 thoughts on “Kompletan vodič za korištenje Anki flash kartica za učenje”

 1. Pingback: Active recall-metoda učenja o kojoj bruji cijeli internet | EduHub

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)