Liječnici bez granica

Kada nam je profesorica na prvoj godini spomenula Liječnike bez granica, nisam mogla dočekati da se vratim kući i da istražim o njima, jer sam imala osjećaj da je to nešto sa čijom misijom rezoniraju i moja uvjerenja. Od tog dana mi je cilj da nekad u budućnosti postanem jedna od njih.

Tko su oni?

Médecins Sans Frontières (MSF), (eng. Doctors Without Borders) ili Liječnici bez granica su međunarodna, nezavisna, medicinska, humanitarna organizacija koja pomaže ljudima pogođenim ratom, epidemijama, prirodnim i ljudskim katastrofama ili jednostavno nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti.

Organizaciju čine destine tisuća zdravstvenih profesionalaca, te logističko i administrativno osoblje. Njihove akcije su u skladu sa principima medicinske etike, jednakosti, neovisnosti i neutralnosti.

Organizaciju je osnovala grupa francuskih novinara i liječnika 20. prosinca 1971. godine. Sjedište organizacije nalazi se u Ženevi, a svoja predstavništva ima u 20 država. Danas predstavljaju pokret u koji je uključeno blizu 65.000 osoba. Poznati su po svojim projektima u ratom zahvaćenim područjima i zemljama u razvoju, koje se suočavaju s endemskim oboljenjima. Godine 1996. godine dobivaju Nagradu za mir u Seulu, a 1999. godine dobili su Nobelovu nagradu za mir.

Logo organizacije Doktori bez granica

Kako rade?

Njihovi timovi redovito sprovode neovisne evaluacije kako bi se odredile medicinske potrebe određenih područja i kako bi se procijenilo koja vrsta njihove asistencije je potrebna. Različiti kriteriji odlučuju što rade, poput magnitute krize u kojoj se nalazi to područje, leveli bolesti i mortalitet populacije, ozbiljnost odsutnosti medicinske skrbi, te vrijednost njihovog doprinosa ljudima u potrebi.

Organizacija MSF djeluje u više od 70 različitih zemalja, gdje pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu, obavljaju operativne zahvate, nabavljaju cjepiva i cijepe stanovništvo, osposobljavaju bolnice i ambulante, provode razne sanitarne i prehrambene programe, bore se protiv epidemija, surađuju sa centrima i organizacijama koje dobavljaju hranu, osiguravaju pomoć za mentalno zdravlje, te kada je to potrebno, osigurava i pitku vodu. Kroz različite programe liječe pacijente s infektivnim bolestima, kao što su tuberkuloza, bolest spavanja, AIDS, te osiguravaju medicinsku i psihološku brigu

Svake godine oko 3.000 liječnika, medicinskih sestara, sanitarnih stručnjaka i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja odlazi na različite zadatke širom svijeta. U tim mjestima unajmljuju domaće osoblje koje obučavaju kako bi oni zajedno s njima osiguravali medicinsku skrb.

Iako su okolnosti jedinstvene za svako područje, njihovi programi prate standardni set praksi dizajniran kako bi se svi resursi i ekspertize iskoristili do maksimuma.

1. Hitni odgovori – Brz i efikasan pristup je suština njihova rada. Ukoliko je stopa mortaliteta drastično porasla u periodu od nekoliko tjedana, njihov glavni izazov je spasiti što je više života moguće u kratkom vremenskom periodu. MSF posjeduje unaprijed pripremljene pribore kako bi osigurali što bržu pomoć unesrećenima – kirurške pribore, bolnice na napuhivanje pa sve do pribora potrebnog za borbu protiv kolere.

2. Medicinska skrb i inovacije – Unaprjeđenje medicinske prakse je njihova svakodnevna misija. Medicinske smjernice za njihove timove se redovno ažuriraju. Njihove medicinske inovacije su dovele do značajnog napretka u skrbi unesrećenih, čak i van MSF-a.

3. Snadbijevanje i logistika – MSF osoblje uvijek ima sve potrebne materijale za zadatke pred njima, bilo da se radi o akutnim hitnim stanjima gdje je potrebno doći do sredstava za rad u okviru 24 sata ili o dugoročnim programima gdje je redovno snadbijevanje medicinskom opremom od vitalnog značaja.

4. MSF timovi – kada neko područje zadesi nesreća, MSF osoblje iz okolice se mobilizira kako bi pružili pomoć, a više osoblja stiže iz drugih regija i zemalja. Pored medicinskog osoblja, MSF timovi imaju u svojim redovima i logističare, specijaliste za vodu, te administratore. U nekim zemljama su osnovali i jedinice za hitnu pomoć – u Demokratskoj republici Kongo postoji čak 6 različitih jedinica za hitnu pomoć koje rješavaju krize širom zemlje.

5. Kvaliteta lijekova – pridaju najveću važnost kvaliteti lijekova koje koriste. Čvrsto vjeruju da svaki pacijent, bez obzira gdje živi, ima pravo biti tretiran efikasnim i sigurnim medicinskim sredstvima. Validiraju medicinske zalihe po najstrožim uvjetima, baziranim na internacionalnim standardima o kvaliteti.

6. Rad u nesigurnoj okolini – njihova medicinska skrb se bazira samo na potrebama, te je neovisna o političkim, ekonomskim i drugim interesima. MSF timovi konstantno komuniciraju sa lokalnim zajednicama, autoritetima i oružanim grupama, kako bi olakšali pristup pomoći za stanovnike. Ulažu se i veliki napori kako bi se minimizirali svi rizici po MSF timove.

7. Bihevioralna predanost – integritet organizacije čuvaju svi njeni članovi svojim odličnim vladanjem i punim poštovanjem prema lokalnim zajednicama na svim lokacijama. Za MSF to znači da ne toleriraju bilo kakav vid ponašanja članova osoblja poput eksploatiranja ranjivosti osoba ili zlouporabe moći.

Kako osiguravaju financijska sredstva?

Privatni donatori osiguravaju približno 80 % financijskog fonda organizacije, dok vlada i korporacijske donacije osiguravaju ostatak. Na taj način se formira budžet koji godišnje iznosi oko 400 milijuna američkih dolara.

Kako im se pridružiti?

*MSF ne zapošljava studente medicine.

Nakon stečene diplome, potrebno je imati najmanje dvije godine iskustva u radu relevantnom opisu posla koji biste imali pri MSF. Potrebno je i prethodno radno iskustvo u mjestima sa ograničenim sredstvima ili u humanitarnom okruženju, te kandidat mora biti u mogućnosti raditi najmanje 9 mjeseci (izuzetak su kirurzi, anesteziolozi i ginekolozi, koji mogu biti primljeni na rad u kraćem vremenskom razdoblju, od 6 do 8 tjedana).

Još neki od ključnih kriterija su da kandidat mora biti dobre fizičke spreme, obzirom da su uvjeti rada nerijetko teški. Osoba mora biti spremna na podizanje i nošenje opreme svakojake mase, kao i na pješačenja od nekoliko kilometara dnevno. Također je potrebno da se osoba lako prilagođava jednostavnom načinu života, te da govori neki strani jezik (osobe koje govore francuski jezik imaju prednost).

Nakon popunjavanja online prijave, potrebno je poslati i najnoviju verziju svog CV-a, te samoprocjenu svojih vještina. Na odgovor se čeka do 4 tjedna po primitku prijave. Ukoliko vam se jave sa dobrim vijestima, pozivaju vas na intervju sa referentom za regrutiranje, koji se može održati u njihovom uredu u New York-u ili putem Skype-a. Nakon tog intervjua, slijede provjere vaših referenci i kriminalne pozadine i, ukoliko zadovoljavate uvjete, odlazite na trodnevni uvodni seminar u New York i nakon toga vas službeno primaju u svoje redove i čekate poziv za rad.

  • Više informacija možete pronaći na njihovoj web stranici OVDJE.
  • Informacije o donacijama možete pronaći OVDJE.
  • MSF video galerija OVDJE.
  • O radu MSF-a na Balkanu možete pročitati OVDJE.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)