Prijemni na Stomatološkom fakultetu – Test psihomotorike

Mnogi maturanti koji upisuju medicinu, također odabiru i stomatologiju, bilo da se radi o drugom izboru nakon medicine ili obratno. Stoga ćemo napisati ponešto o prijemnom ispitu na stomatološkom fakultetu, famoznom testu psihomotoričkih sposobnosti.

Test psihomotorike, koji je prijemni na stomatologiji se sastoji u 3 dijela: test papir-olovka, dnosno ispitivanje prostorne percepcije, zatim izrada nekog nasumičnog oblika (koji je najčešće ključ) od bakrene žice te na kraju isptivanje fine motorike na uređaju koji se zove deksterimetar. Prijemni ispit nosi 100 bodova pri upisu a provode ga psiholozi na stomatološkom fakultetu.

Test prostorne percepcije na papiru

Ovim testom će vas ispitati kako se snalazite u prostornim odnosima. Na primjer, na papiru u jednom zadatku budu nacrtane kocke, na svakoj stranici kocke budu nacrtani neki oblici ili slova. Vi morate vizualizirati kako se jedna od te dvije kocke okreće i s obzirom na nacrtane oblike na svakoj stranici morate odrediti može li to biti ta jedna te ista kocka.

Izrada nekog oblika od žice

Ovdje je potrebno od bakrene žice napraviti zadani oblik (najčešće je to ključ koji čiji model vam bude prikazan) tako da se žica savija dok se ne dobije traženi oblik.

Na prijemnom ćete imati tri pokušaja i svaki se ocjenjuje zasebno, a uzima se u obzir najveća ocjena, odnosno najbolje napravljeni ključ ili oblik koji je zadan.

Test manualne spretnosti na deksterimetru

Ovaj dio ispita se provodi na uređaju koji se zove deksterimetar a koriste ga psiholozi u testiranju finemotorike ruke i prstiju. Potrebno je ispuniti zadani broj rupica na tome uređaju sa metalnim čavlićima, odnosno štapićima. Manualna spretnost se može testirati na više načina na deksterimetru. Naprimjer, od vas se na prijemnom može tražiti da u što kraćem vremenu ispunite 50 rupica na deksterimetru, svaku sa po dva štapića koje ste primili prstima odjednom. Jednako tako može od vas tražiti da ispunite što veći broj rupica u limitiranom vremenu od npr. 2 minute.

Na prijemnom ispitu u rijeci je tako znalo biti da se od kandidata traži da pincetom izabere određene boje štapića i zasebno ih postavi u rupice.

Želite se pripremiti za prijemni ispit?

Udruga Cognitus svako proljeće pa sve do ljeta održava pripreme za prijemni ispit za stomatologiju, odnosno test psihomotoričkih sposobnosti. Na pripremama se prolazi svaki dio prijemnog ispita, pokazat će vam kako se najbolje možete i sami doma pripremati sve do ispita, a što je najbitnije za ovakav tip testa – smanjit ćete si stres prije samog ispita jer ćete znati što vas čeka i uvježbati pokrete rukom kao i percepciju prostora za predstojeće zadatke.

Više o pripremama za prijemni na stomatologiju možete saznati na njihovoj web stranici, kao i prijaviti se.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)