Seksualno uznemiravanje na fakultetima

Seksualno uznemiravanje postala je tema naše svakodnevnice koja se nažalost sve više javlja u obrazovnom sustavu, a vrlo često na sveučilišnoj razini. Kako bi se podigla svijest o ovoj iznimno važnoj temi, donosimo priču studenata medicine u Zagrebu koji su to iskusili na vlastitoj koži.

Kako je sve počelo?

Svaka generacija ima jednu ili više osoba koje su poznate po uznemiravanju slabijih od sebe, češće djevojke. Nedavno je na EduHub forumu za studente medicine otvorena diskusija o seksualnom uznemiravanju među studenticama. Kako bi se žrtvama nasilja pružila pomoć i ,što je još važnije, sigurnost i povjerenje, odlučili smo pokušati učiniti što je u našoj moći, od strane tima, kako bi se ovaj problem riješio na što bezbolniji način. Više se osoba javilo sa sličnom pričom, koje su se našle u vrlo neugodnim situacijama i po vlastitu sigurnost zabrinjavajućima. Došlo se do zaključka da se najčešće radilo o jednom te istom studentu koji bi iskoristio svaku priliku kako bi uhodio žrtve, pratio ih do njihovog mjesta stanovanja, uznemiravao ih neprimjerenim porukama i pozivima. Situacija je došla do te razine da bi žrtve izostajale sa nastave i izvannastavnih aktivnosti kako bi izbjegle potencijalni kontakt s nasilnikom.

Vjerujemo da se puno više osoba našlo u sličnoj situaciji, a da od straha po vlastitu sigurnost nema hrabrosti pitati za pomoć. Želimo tome stati u kraj i ohrabriti sve one kojima je potrebna pomoć, da se odvaže na to jer time ne pomažu samo sebi, nego i ostalim žrtvama, ali i budućima.

Kako potražiti pomoć?

Ovisno o tome koliko je situacija ozbiljna, prijava se može podnijeti na nekoliko razina: pravobranitelju vlastitog fakulteta, sveučilišnom pravobranitelju ili lokalnoj policijskoj ustanovi. S obzirom da je ovaj problem već dugo prisutan, 2021. godine je Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu pozvao svoje studente da prijave zlostavljanje ili uznemiravanje studentskom pravobranitelju. Ukoliko se student odluči na pokretanje stegovnog postupka, sve informacije poslane u mailu postaju dostupne Dekanu i članovima Dekanskog kolegija izričito u svrhu provođenja postupka.

Pravobranitelj MEFZG

Emio Halilović
studentski.pravobranitelj@mef.hr

Sveučilišni pravobranitelj

Bartol Šošić
pravobranitelj.unizig@gmail.com

  • primanje studenata u prostorijama Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na adresi Savska cesta 25, dvorišna zgrada, polukat ispod Student servisa.
  • treba se prethodno najaviti na službeni mail.
  • potrebno je navesti ime i prezime, broj mobitela, studij i godinu studija i opis pritužbe.

Ukoliko situacija eskalira kao u gore navedenom primjeru, najsigurnije je obratiti se policiji kako bi se pokrenuo postupak, a njime i zabrana pristupa.

Za kraj

Bilo tko se može pronaći u ovoj situaciji i koliko god bilo zastrašujuće, jako je važno potražiti pomoć. Postoji mnogo načina kako spriječiti daljnje uznemiravanje i nasilje bilo koje vrste, ali to sigurno nije šutnja.

Za bilo koja pitanja i potrebnu pomoć EduHub tim vam stoji na raspolaganju. Obratiti nam se možete preko društvenih mreža, aplikacije ili web stranice.

Ne bojte se, niste sami.
EduHub tim, a.medstudents.blog

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)